Skip to content

Projekt/Bygglov, Ombyggnad, Tillbyggnad

KAGGSTUGAN

Kaggstugan är en parstuga med enkel standard, sitt namn har den fått av Ramshyttans siste smed, Kagg. Det befintliga huset är troligtvis från tidigt 1700-tal i vissa delar. Under århundradena har huset flyttats inom byn och byggts på.

Det viktigaste var att bevara Kaggstugans entréfasad, därför var det naturligt att lägga tillbyggnaden bakom huset. För att foga samman byggnadskropparna ritades en glasad gång mellan dessa. På så vis ”lyfter man bort” den nya delen från den gamla och behöver heller inte tänka på att taken ska mötas på ett snyggt sätt.

Den ändrade planlösningen krävde eftertanke, speciellt när sovrummet skulle bli ateljé. Eftersom kunden är lång behövdes mer takhöjd, därför togs innertaket bort. Sedan ritades två trappor in för att smidigt kunna nå vindsrummen både utifrån och inifrån.

Kerstin ritade en traditionell enkeltrappa och placerade den i ena hörnet för att spara rumsyta. Trappor är en utmaning när man börjar nyttja vindarna i gamla hus. Ofta blir det speciallösningar då branta vindstrappor inte är gjorda att gå i till vardags, vindsutrymmen användes ju förr till förråd eller sovplats. En trappa ska också vara bekväm att gå i, en steghöjd om 17 cm och ett djup om 25 cm är bra. Annars är spiraltrappor en lösning för små ytor. Men i Kaggstugan hade en spiraltrappa bildat ett hörn som bara skulle ha samlat damm.

Plats: Ramshyttan

Beställare: Privat

Projekt: Bostad